WORKSHOPS POTTENBAKKEN

Met klei potten maken op de draaischijf is een boeiende bezigheid waar je veel voldoening uit haalt. Met volharding en goede begeleiding word je er echt heel goed in.

Hoe spelen we dit klaar?

 • Je wordt tijdens de lesuren begeleid door ervaren pottenbakkers die je hun vakmanschap aanleren.
 • Je krijgt tijd en ruimte om buiten de cursusuren zoveel te draaien als je er zin in hebt.

Je begint met de basisvaardigheden. Deze leer je in de workshop ‘Initiatie draaien’. Als je dit gedeelte doorlopen hebt, of je beheerst de basisvaardigheden van het draaien al van elders, volg je de workshop ‘Draaien voor gevorderden’.  In de workshop ‘Begeleid draaien’ werk je daarna aan je eigen project.

De workshops staan open voor volwassenen en bestaan uit 10 lessen. Elke les werken we 3 uur, met een halfuurtje erbij voor wat pauze en om op het einde van de les het atelier proper achter te laten.

Tussen Leuven en Tienen

Wij verhuizen in augustus! Vanaf september gaan de lessen door op ons nieuw adres :

Kerkomstraat 130, Kumtich

INITIATIE DRAAIEN

Tijdens deze workshop zal je de basistechnieken leren die je nodig hebt om aan de draaischijf te werken, zoals kneden, centreren, optrekken en vormgeven. Je zal geleidelijk de verschillende vaardigheden opbouwen die elke pottenbakker moet bezitten.

Tijdens de initiatie zullen we ons hoofdzakelijk bezighouden met de cilinder en de kleine kom. Je zal de mogelijkheden van deze beide vormen exploreren en hun eindafwerking leren verzorgen. De laatste lessen werken we aan een paar mokken en kommetjes die we helemaal afwerken en die je dan na het bakken mee naar huis neemt. Het glazuren en bakken van je vier beste stukken is in je inschrijvingsprijs inbegrepen.

DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN

Heb je de workshop ‘Initiatie draaien’ al gevolgd of heb je vroeger elders de basis van het draaien geleerd en wil je nu het echte werk aanpakken? Dan zijn er de workshops ‘Draaien voor gevorderden’. Tijdens deze lessen leer je grotere hoeveelheden klei te verwerken om zo hoger en breder te draaien. De mogelijkheden zijn groot: vazen, kannen en kruiken, potten met een deksel, borden…

Naast de technische aspecten van het verwezenlijken van de vorm besteden we ook aandacht aan de afwerking en de decoratie van je stuk en geven we toelichting over engobes en glazuren. Tijdens deze lessenreeks beslis je zelf welke van je stukken je wil laten bakken.

 • workshop-draaien-gevorderden-maanpot-keramiek
 • documentatie-workshop-gevorderden

BEGELEID DRAAIEN

Heb je de workshop ‘Draaien voor gevorderden’ al gevolgd, of heb je al van elders het draaien onder de knie? In de workshop ‘Begeleid draaien’ word je begeleid in de realisatie van je eigen project. Jij beslist wat je wil maken en je werkt daar 10 weken aan in het atelier. Onderweg word je geholpen, krijg je tips, een privé demo of, als alles perfect verloopt, felicitaties.

INDIVIDUELE EN KORTLOPENDE WORKSHOPS

Ben je op zoek naar een individuele of een kortlopende workshop? Je kan deze volgen bij onze docent An Beullens in Tielt-Winge. Inschrijven kan je via AnnaBelle Ceramics.

VRIJ DRAAIEN

Buiten de lesuren staan de draaischijven ter beschikking van diegenen die meer wensen te oefenen. Voor cursisten is dit in hun inschrijvingsprijs inbegrepen. Niet cursisten kopen hiervoor een abonnement aan van 5 halve dagen aan 100 euro. De beschikbare momenten zijn woensdag en donderdag van 9 tot 17 uur, vrijdag van 13 tot 17 uur, van 24 september tot 14 december. Past dit niet, dan bekijken we samen wanneer het wel lukt. Je kondigt de eerste keer best je komst aan.

TWEEDAAGSE CURSUS GLAZUURCHEMIE

Op deze tweedaagse verkennen we de chemie van glazuurgrondstoffen, hun geologische ontstaansgeschiedenis en hun gedrag in de oven. We zetten een flinke stap in de geochemie en de fysicochemie van onze grondstoffen en verwerven zo een dieper inzicht in ons vak. Deze cursus is nog niet ingepland.

Kalender

Initiatie draaien

 • Initiatie draaien Reeks 1:
  Maandagavond van 19:00 tot 22:00
  24 sep, 1 okt, 8 okt, 15 okt, 22 okt, 5 nov, 12 nov, 19 nov, 26 nov, 3 dec
  Volzet
 • Initiatie draaien Reeks 2:
  Donderdagavond van 19:00 tot 22:00
  27 sep, 4 okt, 11 okt, 18 okt, 25 okt, 8 nov, 15 nov, 22 nov, 29 nov, 6 dec
  Volzet
 • Initiatie draaien Reeks 3:
  Vrijdagvoormiddag van 09:00 tot 12:00
  28 sep, 5 okt, 12 okt, 19 okt, 26 okt, 9 nov, 16 nov, 23 nov, 30 nov, 7 dec
  Volzet
 • Initiatie draaien Reeks 4:
  Zaterdagvoormiddag van 09:00 tot 12:00
  29 sep, 6 okt, 13 okt, 27 okt, 10 nov, 17 nov, 24 nov, 1 dec, 8 dec, 15 dec
  Volzet
 • Initiatie draaien Reeks 5:
  Dinsdagavond van 19:00 tot 22:00
  25 sep, 2 okt, 9 okt, 16 okt, 23 okt, 6 nov, 13 nov, 20 nov, 27 nov, 4 dec
  Volzet

Draaien voor gevorderden

 • Draaien voor gevorderden Reeks 1: 
  Dinsdagavond van 19:00 tot 22:00
  25 sep, 2 okt, 9 okt, 16 okt, 23 okt, 6 nov, 13 nov, 20 nov, 27 nov, 4 dec
  Volzet
 • Draaien voor gevorderden Reeks 2:
  Woensdagavond van 19:00 tot 22:00
  26 sep, 3 okt, 10 okt, 17 okt, 24 okt, 7 nov, 14 nov, 21 nov, 28 nov, 12 dec
  Volzet

Begeleid draaien

 • Begeleid draaien Reeks 2: Woensdagavond van 19:00 tot 22:00
  26 sep, 3 okt, 10 okt, 17 okt, 24 okt, 7 nov, 14 nov, 21 nov, 28 nov, 12 dec
  Volzet

Individuele en kortlopende workshops

An en Dominique

De workshops worden gegeven door Dominique Stienlet & An Beullens.

Inschrijvingsprijs

Initiatie draaien : Voor een reeks van 10 lessen bedraagt de kostprijs 390 €. Klei is niet inbegrepen in de inschrijvingsprijs en kan u kopen in het atelier aan €9 per pak van 10kg.  Het bakken van je vier beste stukken en gebruik van het atelier buiten de lesuren is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.

Draaien voor gevorderden : Voor een reeks van 10 lessen bedraagt de kostprijs 390 €. Klei is niet inbegrepen in de inschrijvingsprijs en kan u kopen in het atelier aan €9 per pak van 10kg. Het bakken van je vier beste stukken en gebruik van het atelier buiten de lesuren is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.

Begeleid draaien : Voor een reeks van 10 lessen bedraagt de kostprijs 270 €. Klei is niet inbegrepen in de inschrijvingsprijs en kan u kopen in het atelier aan €9 per pak van 10kg. Het bakken van je stukken (bisquit- en glazuurbak samen) kost €7/kg. Het gebruik van het atelier buiten de lesuren is inbegrepen in de inschrijvingsprijs.

Mocht je onverwacht je inschrijving moeten annuleren kan dit tot 1 maand op voorhand zonder kosten.
Minder dan 1 maand voor het begin van de workshop wordt een administratieve kost van 50 € aangerekend.
Bij annulering minder dan 10 dagen voor het begin van de workshop wordt de volledige kostprijs aangerekend.

Inschrijvingsformulier

Uw naam en voornaam (verplicht)

Uw postcode en plaats

Uw email (verplicht)

Uw telefoon (verplicht)

Kies de reeks waarvoor u zich wil inschrijven.


Privacyverklaring