WORKSHOPS POTTENBAKKEN & GLAZUURTRAJECT

Werken aan de draaischijf is een complexe, veeleisende oefening in concentratie en balans. Aarde centreren is ook jezelf centreren. Het is een zoektocht naar het subtiele evenwicht tussen lichaam, geest en materie.  Een helende bezigheid waarin je jezelf terugvindt.

Je begint met de basisvaardigheden. Deze leer je in de workshop ‘Initiatie draaien’. Als je dit gedeelte doorlopen hebt, of je beheerst de basisvaardigheden van het draaien al van elders, volg je de workshops ‘Draaien voor gevorderden’.  In de workshop ‘Begeleid draaien’ werk je daarna aan je eigen project.

De draaiworkshops staan open voor volwassenen en bestaan uit 10 lessen. Elke les werken we 3 uur, met een kwartiertje erbij voor wat pauze en om op het einde van de les het atelier proper achter te laten.

Het glazuurtraject brengt je stap voor stap dichter bij een diep begrip van keramische glazuren; waaruit bestaan ze, hoe maakt en verbetert men een glazuurrecept, welke zijn de chemische mechanismen die in de oven plaatsvinden en aan elk glazuur zijn typisch karakter geven?

ProgrammaKalenderInschrijvenZomerworkshops

Je moet het zelf leren, maar dit doen we voor jou:

Je wordt tijdens de lesuren begeleid door ervaren pottenbakkers die je hun vakmanschap aanleren.

Je krijgt tijd en ruimte om buiten de lesuren te komen oefenen.

Je maakt deel uit van de Maanpot Keramiek community

Tussen Leuven en Tienen

De lessen gaan door in het atelier van Maanpot Keramiek:

Kerkomstraat 130, Breisem (Tienen)

Angela en Dominique

De workshops worden gegeven door Dominique Stienlet & Angela Di Passio.

INITIATIE DRAAIEN

Tijdens deze workshop zal je de basistechnieken leren die je nodig hebt om aan de draaischijf te werken, zoals kneden, centreren, optrekken en vormgeven. Je zal geleidelijk de verschillende vaardigheden opbouwen die elke pottenbakker moet bezitten.

Tijdens de initiatie zullen we ons hoofdzakelijk bezighouden met de cilinder en de kleine kom. Je zal de mogelijkheden van deze beide vormen exploreren en hun eindafwerking leren verzorgen. De laatste lessen werken we aan een paar mokken en kommetjes die in het atelier zullen geglazuurd en gebakken worden. Na elke reeks is er een facultatieve terugkomdag waar je je stukken onder begeleiding zelf kan komen glazuren en die je dan na het bakken mee naar huis neemt. Hiervoor schrijf je je apart in tijdens de lessen.

DRAAIEN VOOR GEVORDERDEN

Heb je de workshop ‘Initiatie draaien’ al gevolgd of heb je vroeger elders de basis van het draaien geleerd en wil je nu het echte werk aanpakken? Dan zijn er de workshops ‘Draaien voor gevorderden’. Tijdens deze lessen leer je grotere hoeveelheden klei te verwerken om zo hoger en breder te draaien. De mogelijkheden zijn groot: vazen, kannen en kruiken, potten met een deksel, grote kommen, schalen, borden…

Naast de technische aspecten van het verwezenlijken van de vorm besteden we ook aandacht aan de afwerking en de decoratie van je stuk en geven we toelichting over engobes en glazuren. Tijdens deze lessenreeks beslis je zelf welke van je stukken je wil bijhouden. Deze worden in het atelier geglazuurd en gebakken, of je kan ze onder begeleiding zelf komen glazuren op een terugkomdag op het einde van de reeks.

Het parcours voor gevorderden bestaat uit twee reeksen. Het is niet van belang met welke reeks je start.

Tijdens de reeks vertikaal draaien leer je vazen, kannen met oor en potten met deksels maken. Ook de decoratie van het oppervlak komt aan bod.

Tijdens de reeks horizontaal draaien leer je de bolvorm beheersen, grotere kommen, schalen en borden maken.

 • workshop-draaien-gevorderden-maanpot-keramiek
 • documentatie-workshop-gevorderden

BEGELEID DRAAIEN

Heb je de workshop ‘Draaien voor gevorderden’ al gevolgd, of heb je al van elders het draaien onder de knie? In de workshop ‘Begeleid draaien’ word je begeleid in de realisatie van je eigen project. Jij beslist wat je wil leren en maken en je werkt daar 10 weken aan in het atelier. Onderweg word je geholpen, krijg je tips, een privé demo of, als alles perfect verloopt, felicitaties.

ANDERE TECHNIEKEN..

Ben je op zoek naar andere technieken of is Breisem wat ver? Kijk dan zeker naar wat je bij Angela Di Passio kan doen, haar workshops kan je zowel in het atelier van Maanpot Keramiek in Breisem als in Geetbets volgen.
Nog andere workshops, vooral rond handopbouw en aanverwante technieken, kan je volgen bij Nathalie Hendrickx in Lubbeek.

VRIJ DRAAIEN

Buiten de lesuren staan de draaischijven ter beschikking van diegenen die meer wensen te oefenen. Voor cursisten is dit in hun inschrijvingsprijs inbegrepen. Niet cursisten kopen hiervoor een abonnement aan van 5 halve dagen aan 100 euro. De beschikbare momenten zijn aangegeven in de kalender hieronder. Je kondigt de eerste keer best je komst aan.

HET GLAZUURTRAJECT

Het Glazuurtraject is modulair, je kiest zelf de workshops die je wil volgen naargelang je interesses. De aparte workshops zijn allemaal kort (tussen 1 en 2,5 dagen) en behandelen telkens één specifiek onderwerp. Als je ze allemaal volgt zal je een grondig begrip verwerven over alle aspecten van het werken met en het maken van glazuren. De lessen zijn met veel zorg en heel didactisch opgebouwd.

KANT EN KLAAR GLAZUREN

Tijdens deze 10-delige workshop leer je alles wat je moet weten om je eigen stukken te kunnen glazuren met commerciële glazuren. Je leert er de verschillende glazuursoorten en -merken kennen, wat je ermee kan doen en alle decoratieve effecten die je ermee kan bekomen. Deze reeks kan je zowel in Geetbets als in het atelier van Maanpot Keramiek volgen. Ze wordt verzorgd door Angela en de inschrijvingen gebeuren via haar website.

Kalender zomerworkshops

Zomer 2023

 • Driedaagse workshops begeleid draaien voor niet-beginners.
  Geef je vaardigheden een boost door drie dagen intensief rond een door jou gekozen onderwerp te draaien en onder begeleiding je grenzen te verleggen. Omdat we ons helemaal willen focussen op het verwerven van techniek wordt na deze driedaagse enkel dan éne, beste stuk gebakken.

   • Uren: 10:00 – 17:00u
   • Prijs: €280
   • Reeksen:
    • 21, 22 en 23 Juli 2023 Volzet
    • 13, 14 en 15 Augustus 2023 Volzet
 • Tweedaagse workshop aardewerk draaien voor niet-beginners.
  Met aardewerk draaien we op twee dagen functionele keramiek dat op open vlam of in de oven kan worden gebruikt. Ovenschalen en -kommen, tajines, .. Je stukken worden nadien ook gebakken.

   • Uren: 10:00 – 17:00u
   • Prijs: €190
   • 5 en 6 Augustus

Kalender

Initiatie Draaien

   • Januari – maart 2024

   • Initiatie:
    Woensdagavond van 19:00 tot 22:00
    10, 17, 24, 31 jan, 7, 21, 28 feb, 6, 13, 20 maa

Draaien voor gevorderden

   • Januari – maart 2024

   • Vertikaal Draaien:
    Dinsdagavond van 19:00 tot 22:00
    9, 16, 23, 30 jan, 6, 20, 27 feb, 5, 12, 19 maa
   • Horizontaal Draaien:
    Zaterdagochtend van 09:00 tot 12:00
    13, 20, 27 jan, 3, 17, 24 feb, 2, 9, 16, 23 maa
   • April – mei 2024

   • Gevorderd draaien reeks 1:
    Dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 Nog 1 plaats
    16, 23, 30 apr, 7, 14, 21, 28 mei, 4, 11, 18 jun
   • Gevorderd draaien reeks 2:
    Zaterdagochtend van 09:00 tot 12:00
    20, 27 apr, 4, 11, 18, 25 mei, 1, 8, 15, 22 jun

Begeleid draaien

   • Januari – maart 2024

   • Begeleid draaien reeks 1:
    Dinsdagavond van 19:00 tot 22:00
    9, 16, 23, 30 jan, 6, 20, 27 feb, 5, 12, 19 maa
   • Begeleid draaien reeks 2:
    Zaterdagochtend van 09:00 tot 12:00
    13, 20, 27 jan, 3, 17, 24 feb, 2, 9, 16, 23 maa
   • April – mei 2024

   • Begeleid draaien reeks 3:
    Dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 Nog 1 plaats
    16, 23, 30 apr, 7, 14, 21, 28 mei, 4, 11, 18 jun
   • Begeleid draaien reeks 4:
    Zaterdagochtend van 09:00 tot 12:00
    20, 27 apr, 4, 11, 18, 25 mei, 1, 8, 15, 22 jun

Vrij draaien

   • Tijdens de lesperiodes
    • Op woensdagNM, vrijdagNM en zaterdagNM van 13 tot 17 uur

Inschrijven kan je via deze link.

Eénmalige workshop, event,..

Een éénmalige workshop voor een groep, een verjaardag, een teambuilding,.. kan je doen onder leiding van Angela

Glazuurtraject I .

Basis

In deze tweedaagse cursus leer je hoe glazuren zijn opgebouwd, welke de basisgrondstoffen zijn, wat hun rol is en welke invloed ze hebben op het glazuur. We leren een glazuurrecept te lezen en gebruiken. We ontdekken wat een glazuur precies is en kijken hoe de kleur van een glazuur ontstaat. We overlopen daarnaast ook de verschillende bakprocessen. Je gaat ook zelf aan de slag: we testen recepten uit, we combineren ze onderling en bespreken na het bakken de resultaten. Deze module duurt twee dagen.

21 en 23 augustus 2023

Glazuurtraject II .

De Segerformule (II.1)

De Segerformule laat je toe elk glazuurrecept te herleiden tot zijn basiscomponenten en omgekeerd. Dat maakt het mogelijk om van grondstoffen te variëren, zelf glazuren samen te stellen en aan te passen. Na de theorie maken we voldoende oefeningen om de berekeningen goed in de vingers te krijgen. Deze workshop kan je volgen als je al een basis van glazuren hebt en duurt één dag.

24 augustus 2023

Rheologie (II.2)

In deze workshop bestuderen we de stromingseigenschappen van kleislibs en glazuursuspensies. Na de theorie volgt de praktijk met experimenten waarin we de theorie aan het werk zien. Je beheerst best al de inhoud van de basismodule voor je deze workshop volgt.

25 augustus 2023

Glazuurtraject III.

Fysicochemie en geochemie

Tijdens deze tweedaagse verkennen we diepgaand de chemie van klei en van de glazuurgrondstoffen, hun geologische geschiedenis, hun chemische eigenschappen en wat dit betekent voor hun gedrag in de oven. We zetten een flinke stap in de geochemie en de fysicochemie van onze grondstoffen en verwerven zo een dieper inzicht in ons vak. Deze cursus is erg theoretisch en vereist voorkennis. Je beheerst best de inhoud van de modules I en II.1. Deze tweedaagse is uitermate boeiend, en ietwat moeilijk.

26 en 27 augustus 2023

Glazuurtraject IV.

Going wild!

We gaan samen op stap met emmer en spade om in de natuur klei te oogsten. We maken onze klei gebruiksklaar, testen vervolgens verschillende receptcombinaties uit en vinden zo het mooiste Shino glazuur! Met de assen uit je kachel kunnen we ook aan de slag!  Op de laatste van deze drie dagen glazuur je een eigen werk met onze wilde glazuren! Ik bak het voor jou. We werken tweeënhalve dag samen.

Deze workshop gaat slechts door als er minstens 4 geïnteresseerden zijn.  We komen samen data overeen.

Inschrijvingsprijs

Glazuurtraject:
Glazuurtraject I: De inschrijvingsprijs bedraagt €200 voor de twee dagen.
Glazuurtraject II.1: De inschrijvingsprijs bedraagt €90.
Glazuurtraject II.2: De inschrijvingsprijs bedraagt €100
Glazuurtraject III: De inschrijvingsprijs bedraagt €300 voor de twee dagen.
Glazuurtraject IV: De inschrijvingsprijs bedraagt €220 voor de tweeënhalf dagen.
Als je inschrijft voor modules I, II en III krijg je 10% korting.

Initiatie draaien : Voor de reeks van 10 lessen betaal je €470.  Het glazuren en bakken van je stukken wordt apart aangerekend.  Het gebruik van het atelier buiten de lesuren is inbegrepen in je inschrijvingsprijs.

Draaien voor gevorderden : Voor een reeks van 10 lessen bedraagt de kostprijs €470.  Het glazuren en bakken van je stukken wordt apart aangerekend.  Het gebruik van het atelier buiten de lesuren is inbegrepen in je inschrijvingsprijs.

Begeleid draaien : Voor een reeks van 10 lessen bedraagt de kostprijs €470.  Het glazuren en bakken van je stukken wordt apart aangerekend.  Het gebruik van het atelier buiten de lesuren is inbegrepen in je inschrijvingsprijs.

Zomerworkshops : Voor de driedaagse bedraagt de kostprijs €280.  De tweedaagse kost €190.

Koffie en thee zijn bij alle lessen inbegrepen.

Na je inschrijving blijft je plaats 1 week voor jou gereserveerd. We vragen je om binnen die tijd te betalen om je plaats definitief vast te leggen. Na die tijd vervalt je inschrijving en wordt je plaats opnieuw beschikbaar gesteld.

Vergeet bij betaling niet je naam en de workshop die je wil volgen te vermelden. Betalingen naar Maanpot Keramiek, BE82 7350 4187 3268

Mocht je onverwacht je inschrijving moeten annuleren kan dit tot 1 maand op voorhand zonder kosten.
Minder dan 1 maand voor het begin van de workshop wordt een administratieve kost van €50 aangerekend.
Bij annulering minder dan 10 dagen voor het begin van de workshop wordt de volledige kostprijs aangerekend.

Inschrijvingsformulier

Uw voornaam en naam (verplicht)

Uw postcode en plaats

Uw email (verplicht)

Uw telefoon (verplicht)

Kies de reeks waarvoor u zich wil inschrijven (één keuze per keer).

Glazuurtraject

Draaien voor gevorderden

April - Juni 2024

Begeleid draaien

April - Juni 2024

Zomerworkshops 2024

Juli - Augustus 2024


Privacyverklaring